Gartner SD-WAN magic quadrant 2022

Gartner SD-WAN magic quadrant

Ook dit jaar heeft Gartner weer een nieuwe magic quadrant uitgebracht voor SD-WAN. In deze editie staan een aantal verschillen ten opzichte van vorig jaar. Juniper, Fortinet, Cisco en Palo Alto hebben meer slgkracht gekregen terwijl Versa als laatste zelfstandige serieuze SD-WAN speler op deze markt wat aan slagkracht verloren heeft.

Het andere belangrijke verschil met vorig jaar is de opkomst van Fortinet en Juniper als het gaat over de compleetheid en visie van hun product. Het gat met marktleider VMware (lees: Velocloud) wordt hierdoor steeds kleiner. Verder valt op dat Huawei juist wat wegzakt en de kleinere spelers in deze markt niet de sprong naar de grote spelers kunnen maken.

Citrix is in het Gartner SD-WAN magic quadrant naar beneden gevallen omdat ze hebben nagelaten om Gartner te beantwoorden. Fatpipe en Riverbed zijn door Gartner niet meer opgenomen voor 2022 omdat ze in de SDWAN markt nauwelijks nog een rol van betekenis hebben.

afbeelding

Strategische voorspellingen

Tegen 2025 zal 50% van de nieuwe software-defined WAN (SD-WAN) aankopen deel uitmaken van een single-vendor Secure Access Service Edge (SASE) aanbod, wat een grote toename is vanaf 10% in 2022.

Tegen 2026 zal 30% van de nieuwe SD-WAN-aankopen in een of andere vorm van netwerk plaatsvinden als een service (NaaS), wat een grote stijging is van bijna 0% in 2022.

Tegen 2025 zal 40% van de ondernemingen met SD-WAN-implementaties kunstmatige intelligentie gebruiken (AI)-functies om operaties op dag 2 te automatiseren, vergeleken met minder dan 10% in 2022.

SD-WAN landschap

De markt is mainstream en volwassen aan het worden. De aanbodzijde blijft een druk en gefragmenteerd leverancierslandschap, met grote gevestigde leveranciers en kleinere providers uit meerdere segmenten die strijden om marktaandeel.

We zien het steeds vaker scheiding van de topleveranciers in deze ruimte, aangezien we schatten dat de top 10 leveranciers goed voor meer dan 80% van de markt.