SD-WAN leveranciers

Waarom meerdere SD-WAN leveranciers

Er bestaan al meer dan 80 verschillende SDWAN leveranciers. Al deze leveranciers bieden een ander product. De verschillen tussen al deze merken zijn enorm. Gartner doet ieder jaar onderzoek naar WAN-Edge (zoals ze SD-WAN noemen) en komen op 17 leveranciers in 2020 die ze interessant genoeg vonden voor een vermelding in hun magic quadrant.

Er zijn een aantal grote marktpartijen in Nederland (zoals KPN) die ook SD-WAN aanbieden, maar die hebben de keuze voor de leverancier al voor de klant gemaakt. Deze marktpartijen bieden Cisco SD-WAN aan aan al hun klanten. Volgens het onafhankelijke onderzoek van Gartner is dat niet de meest vooruitstrevende SD-WAN leverancier en deze marktpartijen ontnemen hun klanten hiermee keuzevrijheid op basis van de klantbehoefte.

De verschillen zijn echter zo verschrikkelijk groot tussen de oplossingen dat SD-One er voor gekozen heeft de leveranciers keuze aan de klantsituatie over te laten.

De beste SD-WAN oplossingen

Er bestaat niet zoiets als de beste SD-WAN oplossing. SD-WAN is geen standaard en iedere leverancier kan en mag dus zijn eigen invulling geven aan deze definitie.

Dit is ook de reden dat SD-One heeft gekozen voor een pallet aan SDWAN leveranciers met ieder hun eigen voor en nadelen. Hierdoor kan SD-One gebruik maken van een diversiteit aan SDWAN mogelijkheden en altijd de juiste oplossing kan aanbieden die past bij de klantbehoefte.

In onderstaande kolommen staan een 4-tal verschillen die de keuze voor een bepaalde oplossing kunnen beïnvloeden. Dit is slechts een selectie van de vele tientallen parameters die wij vergelijken om tot de best passende oplossing voor de klant te kunnen komen.

WAN optimalisatie

Een groot deel van de SD-WAN leveranciers heeft beperkte WAN optimalisatie geïntegreerd in hun oplossing.

Een ander deel heeft FEC en (de-)duplicatie aan boord.

Slechts een klein aantal leveranciers leveren ook TCP optimalisatie over een eigen netwerk.

Cloud integratie

SD-WAN kan op diverse manieren met de cloud gekoppeld worden. Welke manier het beste bij uw situatie past, beïnvloed dan ook welke leverancier het beste in uw behoefte kan voorzien.

Sommige leveranciers kunnen slechts een tunnel opbouwen, andere integreren met een virtuele CPE de cloudomgeving met uw interne netwerk

SD-LAN /SD-WLAN

Slechts een beperkte groep SD-WAN leveranciers heeft ook een SD-LAN of SD-WLAN oplossing die naadloos aansluit bij hun SD-WAN propositie.

Door te kiezen voor een geïntegreerde WAN, LAN en wifi oplossing van 1 leverancier is het mogelijk om het geheel als 1 netwerk via 1 interface te beheren en te troubleshooten.

Security

Al onze leveranciers hebben een geïntegreerde (stateful) firewall.

Een deel van de leveranciers hebben een next-generation firewall aan boord of integreren een dergelijke firewall van een andere leverancier.

De meest uitgebreide opties bevatten zelfs inline virusscanning en UTM (unified thread management)

Leveranciers

Hieronder een lijst van alle leveranciers die op dit moment deel uitmaken van het portfolio van SD-One


Bent u geïnteresseerd?
Neem contact met ons op

U kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 bereiken.