SD-LAN en SD-WLAN

Wat is SD-LAN

SD-WAN is inmiddels een begrip. SD-LAN is het lokale bedraade netwerk en SD-WLAN is het draadloze netwerk (Wifi) en bouwen voort op de principes van SDN (software defined networking). Het creëert flexibele en kosteneffectieve lokale netwerken.

Iets minder simpel gezegd: SD-LAN is een op policy en applicatie gestuurde architectuur die hardware- en softwarelagen scheidt, terwijl deze zelfsturende en centraal beheerde netwerken creëert die eenvoudiger te bedienen, te integreren en simpeler bij en af te schalen zijn.

Er zijn echter een aantal zaken waar organisaties op moeten letten voordat ze met SD-LAN en SD-WLAN aan de slag gaan.

SD-LAN

Voordelen van SD-LAN

Veilig toegangsbeheer

SD-LAN onderscheidt zich van SDN doordat het edge LAN beïnvloedt om (gebruikers)toegangsbeheer mogelijk te maken. Het belangrijkste is dat SD-LAN hoogwaardige controle over toegangsbeheer ondersteunt, met controles voor individuele medewerkers of hele gebruikersgroepen.
Hier kunnen individuele contextgebaseerde beleidsregels toegang verlenen op basis van gebruiker, apparaat, applicatie, locatie, bandbreedte of zelfs tijdstippen op de dag. Hierdoor kan IT-afdeling de netwerken en beveiliging micromanagen, voor zowel fulltime gebruikers, gasten en remote medewerkers.
Het stelt de beveiliging ook in staat om de extra risico’s van mobiele apparaten en Internet of Things-apparaten te beheren, omdat u de toegang zowel per apparaat als per gebruiker kunt beperken. Het is ook mogelijk om specifieke apparaten in te schakelen en andere uit te sluiten, waardoor BYOD-problemen en risico’s worden voorkomen.

Automatisering

Automatisering van netwerkgedrag

SD-LAN’s gebruiken toegewezen gedrag prioriteiten om netwerkbronnen automatisch opnieuw te laten focussen om in realtime aan de behoeften van de organisatie te voldoen. Deze behoeften kunnen worden bepaald door de app-prioriteiten of door de gebruikersbelasting, maar worden geprogrammeerd aangestuurd om de totale vraag naar IT te verminderen.

Automatisering

Met automatisering kunt u Wifi access-points en switches over het netwerk zelf optimaliseren, organiseren en herstellen dmv dynamische besturingsprotocollen. Deze zorgen voor een geoptimaliseerde snelheid, een betere netwerkstatus en eenvoudiger op en af te schalen om aan de behoeften van dat moment te voldoen.
De dekking en capaciteit van het apparaat zullen zich bijvoorbeeld intelligent aanpassen tussen aanwezige verbindingstechnologieën om te voldoen aan de belasting en behoeften van het apparaat. De meeste leveranciers bieden ook open API’s en programmeerbare interfaces, zodat big data gebruikt kan worden om inzichten van gebruikers en gegevens te verkrijgen. Hierdoor kan men beter reageren op applicatie- en apparaatvereisten van de eindgebruikers.

Gecentraliseerd beheer

SD-LAN’s scheiden apparaten tbv beheer, waardoor cloudgebaseerd netwerkbeheer mogelijk is. Dit vermindert de reden om bepaalde verplichte hardware te gebruiken, wat resulteert in een vlottere introductie van nieuwe access points en switches, naadloze updates op afstand en de mogelijkheid om policies direct bij te werken voor alle aanwezige hardware op het netwerk. Dit vereenvoudigt de complexiteit aanzienlijk en verlaagt daarom de kosten van de netwerkbeheer, ondanks de extra complexiteit van de basistechnologie.

SD-DC, SD-LAN, SD-WAN

Heeft u SD-LAN nodig?

SD-LAN voegt logischerwijs veel toe op het gebied van beveiliging, flexibiliteit en schaalbaarheid van netwerkbeheer, maar heeft u het nodig?

Voor de meeste organisaties is het antwoord “nee”, maar is het een niche om te hebben.

Voor organisaties met veranderende netwerkbehoeften, zware of complexe netwerkbelastingen of hoge beveiligingsbehoeften is het antwoord meestal ‘ja’.

Hier is het belangrijk om de kosten en complexiteit van het installeren en beheren van SD-LAN te bekijken bij het afwegen van voordelen.

Als u het bijvoorbeeld zelf zou opzetten, zouden de kosten en complexiteit van het doen en het opzetten van een cloudnetwerk waarschijnlijk niet lonen. Als u uw IT-services uitbesteedt aan een cloud-SAAS-netwerkoplossing, is het integreren en installeren van SD-LAN eenvoudig, kostenefficiënt en ook nog kostenbesparend ten opzichte van het gebruik van standaard LAN.

Organisaties met zeer eenvoudige netwerken en organisaties met minimale data-verbruik zullen niet veel voordelen van de upgrade zien.

SD-LAN zal uiteindelijk de standaard worden voor LAN-netwerken, vooral nu steeds meer diensten naar de cloud gaan. Voorlopig is het een optionele service die efficiëntie, automatisering, verbeterde apparaatbeveiliging, verbeterde gebruikerstoegangscontrole en gegevensbeheer biedt.

Met cloudtoegang kan uw organisatie netwerkbeleid vrijwel realtime bijwerken en beheren. Dit kan zeer kostenbesparend zijn, maar zoals eerder aangegeven kan het ook totaal irrelevant zijn, afhankelijk van uw organisatie, haar netwerkbehoeften en doelstellingen.

WLAN network

Combineren van WAN, LAN en WLAN (Wifi)

Het staat iedere organisatie vrij om leveranciers door elkaar heen te gebruiken. Technisch kan men kiezen voor een SD-WAN of SASE oplossing van de ene leverancier en de SD-LAN of SD-WLAN (Wireless) oplossing van de andere.

Het heeft echter wel een groot voordeel om LAN, WAN en Wifi als één geheel software defined te maken. Hierdoor is er slechts 1 beheer omgeving en is troubleshooting gemakkelijker.

Leverancierskeuze

Er zijn een aantal leveranciers die zowel SD-WAN, SD-LAN en SD-WLAN kunnen leveren. Iedere leverancier heeft ook hier weer (net als bij SD-WAN) zijn eigen voor en nadelen. Kwaliteit en performance van de switches verschilt enorm. Daarnaast is er ook een verschil in hoe volwassen de (wifi)access-points van de verschillende leveranciers zijn.

Mocht u interesse hebben in een geïntegreerd SD-WAN/SD-LAN inclusief SD-WLAN (Wifi), neem dan contact met ons op, we kunnen u zeker verder helpen.