Gartner SD-WAN magic quadrant 2023

Gartner SD-WAN magic quadrant

Ook dit jaar heeft Gartner weer een nieuwe magic quadrant uitgebracht voor SD-WAN. In deze editie staan een aantal verschillen ten opzichte van vorig jaar. Juniper, Fortinet, Cisco en Palo Alto hebben meer slgkracht gekregen terwijl Versa als laatste zelfstandige serieuze SD-WAN speler op deze markt wat aan slagkracht verloren heeft.

Ten opzichte van vorig jaar zien we weinig verschuivingen. Huawei maakt een beweging richting het Leaders quadrant en Nuage zakt verder weg ten opzichte van de competitie.

diagram gartner magic quadrant wan edge infrastructure

Strategische voorspellingen

Tegen 2025 zal 50% van de nieuwe software-defined WAN (SD-WAN) aankopen deel uitmaken van een single-vendor Secure Access Service Edge (SASE) aanbod, wat een grote toename is vanaf 10% in 2022.

Tegen 2026 zal 30% van de nieuwe SD-WAN-aankopen in een of andere vorm van netwerk plaatsvinden als een service (NaaS), wat een grote stijging is van bijna 0% in 2022.

Tegen 2025 zal 40% van de ondernemingen met SD-WAN-implementaties kunstmatige intelligentie gebruiken (AI)-functies om operaties op dag 2 te automatiseren, vergeleken met minder dan 10% in 2022.

SD-WAN landschap

De markt is mainstream en volwassen aan het worden. De aanbodzijde blijft een druk en gefragmenteerd leverancierslandschap, met grote gevestigde leveranciers en kleinere providers uit meerdere segmenten die strijden om marktaandeel.

We zien het steeds vaker scheiding van de topleveranciers in deze ruimte, aangezien we schatten dat de top 10 leveranciers goed voor meer dan 80% van de markt.